© www.trpezi.eu 
Bihor & Studije Bihor i Forum Bihor i Običaji Bihor i Priče Bihor i Slike Bihor i Pisci Bihor i Doktori Nauka Bihor i Đžamija Bihor i Svadbe Bihor i Recepti Bihor i dječije igre Bihor i dječiji snovi Bihor i Arhelogija Bihor i Turizam Bihor i Planine Bihor i Dijaspora Bihor i Škole KUD “BIHOR” F.K. “PETNJICA” Bihor i knjiga utisaka Etno naselje “TRPEZI” E.D. “POPČA” Trpezi etno selo Radmanska Klisura Muzika Kontakt Arhiva Moj Kutak www.trpezi.eu Bihor Dobro došli u Bihor
.
Bihor Susret Sa Zavicajem

Kreiraj svoju značku
Bihor Petnjica Trpezi Vrbica Tucanje Savin Bor Javorova Kalica 25° Bihor i planine Turjak
Planina Turjak Planina Turjak sa nadmorskom visinomdo oko 1500 m., obiluje izuzetnim lijepim prirodnim ljepotama: mješovitimi četinarskim šumama, izvorima, vrelima čiste pitke vode, pejzažima, proplancima, vrtačama, uvalama, škrapama, usjecima, zbog čega je Bihorci nazivaju »LJEPOTICOM«. Iz utrobe Turjaka izviru rijeke Trpežanka i Vrbičanka sa svojim pritokama.Na obroncima i upodnožju Turjaka nalaze se sela Gornja Vrbica, Donja Vrbica,Trpezi, Kalica,kao i brojni katuni iz ovih sela kao i selo Kalače.Turjak je čuven po bitkama iz ranijih kao i iz drugog svjetskog rata o čemu svjedoči i spomenik na njegovom vrhu. Zalagaćemo se da Turjak bude uvršten u regionalni i nacionalni park i da se njegovi potencijali više koriste za razvoj planinskog i eko turizma.
Područje Turjaka proglasiti nacionalnim parkom: Planina od dragulja Ekološko društvo „Popča” iz Petnjice predlozilo je da se planina Turjak i njena okolina proglase nacionalnim parkom, kako bi se očuvale rijetke biljne vrste na ovom podrucju. Planina Turjak ima specificnu geomorfolosku strukturu. Sumom je pokriveno oko 70 odsto površine. Bogata je endemskim, reliktnim i drugim biljnim vrstama, brojnim izvorima pitke vode. Neke od sve rjedjih životinjskih vrsta žive na toj planini: medvjed, jelen, divlja svinja, kuna i jedna vrsta divokoze. Oni se hrane biljkama koje rijetko gdje rastu, ali ih na Turjaku ima u izobilju. Drustvo „Popca” nije cilj samo da se očuva životna sredina i zastitni biljni i životinjski svijet, vec da se na adekvatan način, ne ugrozavajući postojeći ambijent, prirodna bogatstva iskoriste za potrebe čovjeka. Turjak je izvanredno pogodan za razvoj planinskog turizma. Jer, ovo je region skoro netaknute prirode, izvanredne ljepote, uzbudljivog reljefa, raznovrsne vegetacije.Turističku ponudu Turjaka moglo bi obogatiti i ponovno aktiviranje lovačkog rezervata „Jelenak”. Prednost Turjaka su i blizina regionalnih puteva, broj sunčanih dana u godini (isti kao na ostrvu Hvar u Hrvatskoj), a pored toga led i snijeg koji se na vrhovima zadrzava punih osam mjeseci. Velike su mogucnosti i za skijaske staze. Sve ovo navodi na zakljucak da se uz dobre ideje i mala ulaganja, ovaj prirodni dragulj moze i zaštititi i dobro unovčiti, smatraju u ekoloskom društvu „Popča” iz Petnjice.
Haćim Duraković i Hamzo Muratović Turjak turistički dragulj Zahvalni smo Vladi i resornim ministarstvma što se na Turjaku neće graditi regionalna deponija, ističu u pismu Redakciji "Pobjede" predsjednik Ekološkog društva "Popča" iz Petnjice Haćim Duraković i predsjednik podgoričke podružnice ovog Društva Hamzo Muratović.      Odavno u Petnjici, jedna odluka nije dočekana sa toliko odobravanja i zadovoljstva kao odluka da se deponija smeća neće graditi na obližnjem Turjaku. To tvrde u pismu "Pobjedi" poznati ekolozi iz ovog kraja - Haćim Duraković, predsjednik Ekološkog društva "Popča" i predsjednik podgoričke podružnice ovog Društva Hamzo Muratović. Oni izražavaju javnu zahvalnost Vladi Republike Crne Gore i njenim resornim ministarstvima kao i gradonačelniku Berana gospodinu Vuki Goluboviću, odnosno Redakciji "Pobjede" koja je kako kažu "stalno imala razumijevanje za njihovu borbu da se ne dozvoli izgradnja deponije na Turjaku, jednoj od najljepših crnogorskih planina". Gospodin Duraković kaže da su stanovnici ovog područja sa strepnjom iščekivali zvaničan stav i odgovor nadležnih iz opštine i Republike - da li će se deponija graditi na Turjaku. Kad je Vuka Golubović, delegaciji Ekološkog društva "Popča" iz Petnjice potvrdio da deponije neće biti na Bihoru, mogli smo da odahnemo. Sad ćemo se, kažu Duraković i Muratović, još više okrenuti borbi za što ljepši Turjak jer je to dragulj prirode o kome svi treba da vodimo računa. Zalagaćemo se da bude uvršten u regionalni i nacionalni park i da se njegovi potencijali više koriste za razvoj planinskog i eko turizma. Tražićemo takođe da se Turjak i rijeka Popča stave pod zaštitu. U tom cilju ovih dana smo se obratili Ministarstvu turizma, Zavodu za zaštitu prirode i Skupštini opštine Berane. Nadamo se da nije daleko dan kad će Turjak postati regionalni park a "Popča" park prirode, zaključuju ekolozi iz Petnjice u pismu našoj Redakciji.
Čoveča glava raj za oči, odmor za dušu